Sanningen

Jag fick anledning idag att reflektera över just det ordet.

Sanningen. Tankarna är hisnande, för det landar på existensiella nivåer. Det där att leva i sanning. Vad nu det är. Det närmaste jag kommit den tanken är att försöka leva som jag lär. Vad nu i sin tur det är. Det utmanar mig ständigt.

Delar av mitt liv har kommit att bli bok, ett kapitel av många andra som berättar och boken är stark och på sitt sätt inspirerande. Och i sig öppet för tolkningar och den som berättar, är inte läsaren. Så vad är sanningen?

Bonussonen var hemma hos mig en stund ikväll för att plugga spanska med mig. Det går trögt för honom och på måndag är det prov. Han kan mer än han förstår och det jobbar vi med under kvällen, att förstå det man kan. Det är en bra början.

Jag får tillfälle att uppleva att vara närvarande med honom och han blir sedd, av en vuxen, som inte är förälder. På ett sätt har det blivit lättare nu att vara bonuspappa till honom, när jag inte är det längre. När rollen är tydlig och hans båda härliga föräldrar, riktiga föräldrar så att säga ser det som är bra, att jag och bonussonen kan ha kontakt. Att han fortfarande är viktig i mitt liv. Att jag också säger det. Det är som en försoning, för så mycket tid, jag aldrig fick uppleva själv, med de mina.

Samma försoning sker när jag är med dottern, när vi pratar och hon kastar sig om halsen och vi pratar om kärlek. Längtan, för ibland kommer det, hennes saknad av mamma och jag uppmuntrar henne att ringa till mamman. Försoningen är med mig själv, för det som saknats.  Det är en del av min sanning idag, att det går att stärka, reparera, det gamla som förut varit på gränsen till oresonligt. De fasta ståndpunkterna och valda sanningarna, som varit på plats för att hålla ihop istället för att frilägga.Valda sanningar och föreställningar, blir så lätt ett drama. Och ska jag upp på scen, vill jag gärna vara med i rolllistan också.

Och jag går inte på det där längre. Det som är kvar, är ett fritt val och jag väljer. Jag väljer kärleken idag.

Jag har haft anledning att reflektera över det här idag. Hur vi möter varandra i livet, med valda sanningar av olika anledningar. Den som berättar är inte läsaren. Och viljan att lämna gamla skillnader  kan göra all skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s