Det är en ynnest

Att inse att det går att släppa taget.Om gammalt. Som omvärderats. Som aldrig blir bättre. Det är så sant, alltjämt, att det går aldrig att ändra andra.Bara sig själv.

Jag har mina utmaningar och när jag trodde jag var klar, så dyker de upp. I andra skepnader.Ibland hänger de kvar, för det svåra blir en drivkraft. För att slippa.  Paradoxen är så genant uppenbar, att det blir svårt att göra annorlunda trots att det är lätt. Så att säga.

Det är en ynnest, att för så länge sedan förstå det där, att släppa för att kunna ta emot, ta del av och närvara i livet, än mer. Att fasthållandet begränsar. Att genom valda sanningar begränsas. Jag kan skämtsamt, generas över det pinsamt enkla. Fortfarande. Hur jag själv, envisas med att hänga kvar vid gamla föreställningar. Ibland.

Skrattet lättar idag. Över mig själv, när jag ser och tittar. Vad jag valt att se och lyssna på, i mig själv och andra.

Jag pratar länge med mamman idag, om gemensamma erfarenheter och bekanta. Vi skrattade åt tanklösheten. Vi pratade om dottern, som växer på längden så pass att jag drar flera streck i månaden på dörrposten i köket. Jag till och med har tappat bort hennes storlek under våren. Hon blev en förlösning i allt det där som fanns att släppa. Kanske någon skulle säga egot. Eller att släppa taget. Eller att våga möta glädjen.

För mig är dent förlösande, insikten att det går att göra annorlunda. Om man vågar. Det går att göra bättre. Om man vågar, vill, förstår. Att motsatsen är att bara fortsätta som om ingenting hade hänt, när faktiskt allt har hänt.

Idag häller regnet ner över Stockholm, jag sitter i bilen och ska snart in på ett möte. Passar på att njuta, av ljuden från staden och människorna som springer undan regnet som om det var farligt. Så ser jag honom, en äldre man, som står under paraply, vid Maria Kyrka. I regnet, under sitt paraply och han ler. Gör som jag, tittar på andra och stannar upp en morgon som denna. Vi nickar till varandra, som om vi kände varandra.

Det är en ynnest, och jag är tacksam idag. Att jag kan få vara lycklig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s