Snart blir jag politiker banne mig.

Över julen har jag haft förmånen att se Michael Moores viktiga film ”Sicko”. Ett veritabelt slagträ inför stundande process för en bättre sjukvård i USA. Ett av de sekvenser som var starkast i filmen var givetvis besöket på Kuba, där jag för första gången från amerikanskt håll fick se en nyanserad skildring av just Kuba. Uppenbarligen de medverkande i filmen också. Citatet från kubansk kvinna är starkt; ett samhälle måste hand om de sina. Sedan går det givetvis att diskutera om så är fallet med Kuba; men när det gäller sjukvården var det tydligt. Hon fortsatte; ju rikare rent ekonomiskt ett samhälle är, desto mer angeläget är det att ta hand om sitt folk.
Jag satt i det fria valets Sverige idag och försökte komma fram till akuten med min dotter. Inget jätteviktigt, men tillräckligt allvarligt för att det ska vara befogat att åka in. En vattkoppa nära ögat, inflammerat. Förutom vattkopporna flera andra symptom som inte riktigt är ok för en fyraåringar med vattkoppor. Väldigt hög feber, hon kissar 4-5 gånger i timmen och såväl distriktsköterskan över telefon som Sjukvårdsupplysningen var tydliga; hon bör åka in.
Där jag bor är det en telefonteknik som står mellan mig och ett möte med en läkare. Upptaget eller telefonsvarare. Jag satt på deras telefontid från 17.00 till 21.00. Över hundra försök.

Något har blivit riktigt knasigt. Det fria valet är inte fritt och jag ser med fasa vart vi är på väg. När Obama går åt ett håll för att rätta till ”sicko-sjukheter” i samhället, gör vi motsatt.

Jag säger som Henrik Schyffert sade på sossarnas kongress; det var dags för regeringsskifte. S hade suttit för länge. Men nu får det fanimig vara nog.

Tyvärr saknar jag alternativen, när allt blivit grått, obehGligt samstämmigt och fjärran.

P.s
I senhöstas mötte jag till min glädje ett antal aktivister vid Slussen i Stockholm. De delade ut flygblad och en gammal upprorisk yngling vaknade till liv i mig. Ja nu börjar det hända grejer tänkte jag. Det var sossarna i Nacka som delade ut ett flyblad. Där stod det: vi gör tummen upp. För ett renare Slussen. Say no more.

Annonser

5 svar till “Snart blir jag politiker banne mig.

 1. Men du tror väl inte S har svaret på dagens sjukvårdssystem? Systemet är ju till 95% S-märkt eller tycker du borgarna har lyckats göra rollback på allt sedan 70-talet på enbart 3 år. Knappast.

  • Tjenare Daniel.. anade att du skulle svara…

   Nej, jag tror inte S har svaren. Jag tror faktiskt ingen av de befintliga partierna har det. Myten om det fantastiska landet Sverige är fortfarande för starkt för att vi ska förstå i större perspektiv vad som behöver göras. Jag tror definitivt inte att alliansen har svaren.

   • Fast den enskilt viktigast händelsen sedan S förlorade makten 2006 är att en patient numera tack vare alliansen är en intäkt för en vårdgivare snarare än en kostnad. Fundera på vad det innebär. Betydelsen av detta är enorm.

 2. Jag håller med Alexander om att politiken har blivit ”grå”. Det är svårt att accepterar alliansens hela paket eller vänsteralternativets hela paket. Och på något sätt får man ändå samma resultat (t.ex. dålig vård) trots den vackra blåa eller röda förpackningen.

 3. Daniel; Absolut är det skillnad på kostnad och intäkt och hur man väljer att se på saker och ting. En viktig sak som hänt de senaste åren, tror jag är betydelsen av att ta saker för givet.
  De senaste åren har det nog gått upp för fler, att funktioner i samhället kostar och det måste komma någonstans ifrån; frågan är var.

  Apoteket i Sickla är numera privat. Jag blev rekommenderad att använda en viss salva på et känsligt ställe för dottern. Xylocain istället för idomin som jag själv använt.
  Med följden att det blev värre och dottern skrek i högan sky.
  På SÖS igår förkastade dem xylocain och blev upprörda.
  Har det med att göra att apoteket är privat? Att de tjänar mer på att sälja xylocain än idomin? Det är lätt att tänka den tanken.

  Det här är ett exempel på en utveckling som gått fort och som jag anser tål att resoneras kring i större grad än vad som gjorts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s