Det är skillnad på don och person

Hej, jag heter Mats-Åke, säger sjuksyrran som välkomnar oss till vårat rum på SÖS. Infektion, barn, med egen ingång från gatan och allt finns. Varsin säng till dotter och pappa, matbord, egen dusch, tavlor på väggen och så ballonger. Egentligen handskar som man kan blåsa upp så det ser ut som en juver. Mamma Mu och komjölk blev ett tema under kvällen.

In på akuten i går, vi fick eget väntrum på grund av vattkopporna och däckade tillsammans på britsen. Somnade och läkaren tog det säkra före det osäkra. Vi fick stanna över natten. Hjärtklappning och vingel ska man vara noggrann med.

Så här dagen efter, när vi kommit hem och lillan har varit med om äventyr med EKG (som just nu Hello-Kittydockan får stå ut med), hjärtlyssning och allt som händer på ett sjukhus, får jag en stund att reflektera.

Att det är skillnad.

Stora skillnader.

Sist jag övernattade på ett sjukhus var i Bolivia, Latinamerika när jag fått gulsot av att ha ätit dålig mat på den lokala marknaden. Då fick mina föräldrar lägga en hel årslön på bara medicinen. Som de var tvungna att handla själva och ta med sig till sjukhuset. Jag var tretton år och hade ingenting annat att jämföra med. Men jag kommer ihåg hur det var, hur det såg ut på sjukhuset och jag förstår hur det är för dem som inte kunde lägga en årslön på samma medicin. Bolivia är fortfarande ett av världens fattigaste länder.

En annan reflektion jag gör, är fortfarande i samma anda som föregående inlägg. Att det är något som händer i sjukvården i Sverige. Det kanske är skillnad på kommun och kommun, snarare än politisk tillhörighet, jag vet faktiskt inte. Men uppenbarligen fanns det fog för att ta mig till sjukhuset, men här i Nacka kom jag inte fram till den så kallade lättakuten. Jag kom till en telefonsvarare eller så var det upptaget. Det stör mig när teknik som ska underlätta, tar oss länge ifrån varandra. Det borde vara tvärtom och det fungerar ibland.

Att komma in på SÖS igår och få den service vi fick, det är det jag betalar skatt för. Att få en sjukvård som fungerar, där jag som kund får svar och den hjälp jag behöver.

Gårdagens upplevelse, blev en positiv erfarenhet för min dotter. Med harmonisk personal, trevliga och glada. Med förståelse och kompetens. Det är inte tack vare min egen kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s